Ашкабак көп ооруга даба экен, айрыкча жүрөккө...
-- уйкусуздукка кабылганда 1 стакан жаңы сыгылган ашкабак ширесине 2 чай кашык бал кошуп, жатаарда ичип туруу керек;
-- циститтен арылуу үчүн күнүнө 2 жолу ботко катары даярдалган ашкабакты 50 граммдан жесе болот. Ушундай эле максатта күн сайын 2-3 стакан жаңы сыгылган ашкабак ширесин ичип туруу да пайдалуу;
-- ашкабактын семичкелерин көбүрөөк чагып жеген эркек кишинин потенциясы жакшырат;
-- маал-маалы менен ашкабакты тамак катары даярдап жеп туруу аркылуу жүрөк кан тамыр ооруларынын алдын алууга болот;
-- ачкарын ашкабактын семичкелерин чагып жеген шартта ичегидеги ар кыл курттар өлүп жоголот;
-- ашкабактан жасалган даамдар кандын курамындагы холестеринди кубалоого эгедер;
-- ашказан, ичеги тутумунда көйгөйү барлар ашкабакты сууга бышырып жесе болот. Бирок, бул гастрит жана ашказан жарасы үчүн эмес;
-- ашкабак ич катууну дагы жөнгө салат;
-- анын семичкесиндеги А, В, С витаминдери жүрөктүн иштешин жакшыртууга шарт түзөт. Ал үчүн аларды кууруп, тазалап, бал менен аралаштырып, андан күнүгө эртең менен ачкарын 1 аш кашыктан жеп жүрүү керек.